UPUHH projekti

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) u suradnji sa tvrtkom IQ d.o.o. pokrenula je projekt čiji cilj je educirati najmanje 120 hotelijera iz  hrvatskih  regija o zelenom turizmu, energetskoj učinkovitosti te mogućnostima financiranja projekata putem EU fondova te drugih mehanizama. Edukacija će se provoditi tijekom rujna, listopada i studenog 2012.

Zeleno/održivo poslovanje je ono koje obuhvaća ekonomsku dobit, brigu za okoliš te brigu o ljudima. Ko takvo, nova je paradigma uspješnog poslovanja, posebice u hotelijerstvu, gdje su gosti postali svjesni dodane vrijednosti koja se nudi kroz brigu o okolišu, primjeni mjera energetske učinkovitosti i sl.

Očekujemo da će u roku od pola godine najmanje 15% hotelijera koji su prošli stručnu edukaciju pokrenuti projekt energetske učinkovitosti, odnosno da će naučena znanja primijeniti u svakodnevnom poslovanju te u marketinškim aktivnostima

Tvrtka IQ d.o.o. specijalizirana je za savjetničke usluge u području održivog poslovanja, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Glavno područje na kojem tvrtka posluje je upravo turizam i hotelijerstvo.


Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) je 2013. pokrenula pilot-projekt „Zeleno poslovanje u hotelijerstvu“, u sklopu kojega se hrvatskim hotelima dodjeljivao certifikat Green Hotel (zeleni hotel). Hoteli su certifikate zaslužili poslovnim upravljanjem i primjenom standarda održivog i zelenog poslovanja. Prošle godine te certifikate dobio je 21 hotel, prvi među njima zagrebački Hotel International iz sastava HUP-Zagreb. Ove godine, sredinom svibnja, certifikate je dobilo još 20 hotela.

Cilj je da do kraja 2018. koncept zelenog poslovanja usvoje i ostali hoteli u članstvu UPUHH-a, njih približno 200 koji čine oko 80 posto u ukupnom hotelijerstvu Hrvatske, ali i da se projektu pridruže ostale strukovne udruge – kampinga, nautičkog turizma i drugih segmenata turističke ponude.

Projekt je vrijedan oko šesto tisuća kuna, od čega je 277 dobiveno od Ministarstva turizma.

Detaljnije na: http://www.energetskocertificiranje.com.hr/u-hrvatskoj-trenutno-postoji-41-zeleni-hotel/